Zupa orkiszowa – kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa – bardzo nietypowa, lekko orzechowa, kremowa zupa z gotowanymi klopsami drobiowymi. Jest to jeden z klasycznych smaków dawnego Wrocławia, który trudno porównać do jakiejkolwiek z dzisiejszych popularnych zup. Wykonanie nie jest trudne, więc jeżeli macie trochę rosołu i chęć odkrywania starych-nowych receptur, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przepis na tę zupę znajdziecie również w pierwszym numerze dolnośląskiego magazynu kulinarnego „Kocioł„. Gorąco zapraszam do lektury.
Składniki na drobiowe klopsy:
– 300 g mięsa z piersi kurczaka
– 2 garście natki pietruszki
– 2 jajka
– 5 łyżek bułki tartej
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki białego pieprzu
Składniki na zupę:
– 1 l rosołu
– 100 g mąki orkiszowej
– 50 g masła
Dodatkowo:
– kilka łyżek mąki
– śmietana do podania
– natka pietruszki do posypania
Z powyższych składników można przygotować 4 porcje zupy.
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. Otrzymamy ich około dwudziestu sztuk. Odstawiamy je do lodówki i przygotowujemy zupę.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zasmażka się przyrumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę rosołu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy do reszty rosołu. Zupę podgrzewamy, po czym gotujemy w niej pulpety przez 15 minut. Podajemy z łyżką śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.
przepiękna prezentacja 🙂 pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo i tez pozdrawiam 🙂
cudowne fotki 🙂 gratuluję
Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że się podobają 🙂