Sałatka z indykiem i szpinakiem
Genialna w smaku i prosta w wykonaniu sałatka na bazie liści świeżego szpinaku z dodatkiem przepiórczych jaj i prażonego słonecznika. Charakteru nadaje jej mocno przyprawione mięso z piersi indyka, które śmiało można zastąpić kurczakiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub chlebkami z patelni.
Składniki na 2 porcje:
– 200 g mięsa z piersi indyka
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
– 1 ząbek czosnku
– 6 jajek przepiórczych
– 4 łyżki łuskanego słonecznika
– 4 garści świeżych liści szpinaku
– 10 pomidorków koktajlowych
– 10 zielonych oliwek
– 1/2 kulki mozzarelli
Mięso zalać marynatą przygotowaną z oliwy, sosu sojowego, suszonej bazylii, ostrej papryki i czosnku przeciśniętego przez praskę. Odstawić do lodówki.
Jajka ugotować na twardo – będą gotowe po 5 minutach od momentu zagotowania się wody w garnku.
Słonecznik wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć. Przełożyć do miseczki, a na gorącej patelni podsmażyć mięso.
Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Dodać pomidorki i jajka przekrojone na pół, oliwki i pokrojony ser. Podsmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, którą dodatkowo skropić oliwą z patelni. Całość posypać uprażonym słonecznikiem.
świetne kolorowe połączenie <3 można jeść nawet oczami!
http://www.sagneska.pl
😀 Ja przez chwilę się poczułam jakby już była wiosna 🙂
Cudowna, zamienię indyka na łososia i robię:)
O właśnie, dawno nie jadłam sałatki z rybą 🙂
ale się zgrałyśmy u mnie też szpinak i indyk 🙂
Faktycznie 😀 Bo to jest jedno z lepszych połączeń!