Placki bananowo-twarożkowe z karmelizowanymi śliwkami
Na hasło „placki” i „placuszki” pojawia się blogu kilka przepisów. Zdecydowanie najczęściej wracam do tych bananowych, które moje dzieci i ja uwielbiamy (jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, to świetnie o tym wiecie 🙂 ). Placki bananowe są fajne, ponieważ dosyć szybko się je robi, do przygotowania można użyć bardzo dojrzałych bananów (których u mnie nikt nie chce jeść) i idealnie się mieszczą w małych rączkach 🙂 Poniżej znajdziecie przepis w wersji klasycznej i na Thermomix. Placki podałam z karmelizowanymi śliwkami, ale ulubiony dżem lub serek homogenizowany też będą świetnie pasować 🙂
Składniki na 2 porcje placków:
– 1 banan (około 100 g)
– 60 g półtłustego twarogu
– 1 jajko*
– 100 g mąki pszennej
– 50 g mleka
– 30 g brązowego cukru
– szczypta soli
– olej do smażenia, np. kokosowy
*Można na samym początku oddzielić białko od żółtka, ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, żółtko zmiksować z pozostałymi składnikami i na koniec delikatnie wymieszać obie masy, do połączenia się składników. Dzięki temu placki będą bardziej puszyste.
Składniki na karmelizowane śliwki:
– 1 łyżka brązowego cukru
– 2 łyżki wody
– 6 śliwek węgierek
Do miski wkładamy banana pokrojonego na kawałki i twaróg, dodajemy jajko, mąkę, mleko, cukier i sól, całość miksujemy blenderem na w miarę jednolita masę – grudki z twarogu mogą zostać. Można też to zrobić widelcem, rozgniatając banana i twaróg, a następnie mieszając z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta, tworząc placki o średnicy około 5 cm. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie szykujemy karmelizowane śliwki. Ich przygotowanie polega na rozpuszczeniu w garnuszku cukru w wodzie, a następnie dodaniu śliwek przekrojonych na pół. Owoce należy gotować przez kilka minut, aż zmiękną, a część płynów wyparuje tworząc syrop.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy banana pokrojonego na kawałki i twaróg, dodajemy jajko, mąkę, mleko, cukier i sól, miksujemy 20 s/obr. 4. Masę przelewamy do miski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta, tworząc placki o średnicy około 5 cm. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie szykujemy karmelizowane śliwki. Ich przygotowanie polega na rozpuszczeniu w garnuszku cukru w wodzie, a następnie dodaniu śliwek przekrojonych na pół. Owoce należy gotować przez kilka minut, aż zmiękną, a część płynów wyparuje tworząc syrop.
Podpisuję się pod opinią – prawdziwe śniadanie mistrzów. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂 I też pozdrawiam 🙂
śniadanie mistrzów 🙂
😀