Sos czosnkowy
Widzieliście najnowszy numer KOTŁA? Jest wiosenny i kolorowy, a rządzą w nim przede wszystkim kiełki oraz śmietana. Wśród przepisów z bohaterami znajdziecie kilka moich propozycji, jak sosy na bazie śmietany. Przygotowałam moje ulubione: czosnkowy, koperkowy i z sera z niebieską pleśnią. Dzisiaj przedstawiam Wam pierwszy z listy, czyli czosnkowy 🙂 Pasuje do pieczonego mięsa, warzyw oraz pizzy, jeżeli lubicie czasem zamoczyć kawałek drożdżowego ciasta w czymś innym niż oliwa 🙂
Składniki:
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki śmietany 12-18%
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę, umieszczamy w miseczce. Dodajemy śmietanę, majonez, ketchup i mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy do smaku.
Cała rodzina śmietanowych sosów. Przepisy pojawią się niebawem.
3 komentarze
[…] prezentowałam prosty przepis na sos czosnkowy z 15. numeru KOTŁA. Dzisiaj czas na koperkowy, a właściwie dwie jego wersje – wytrawną i […]
[…] w razie potrzeby dosolić na talerzu lub podać z bardziej przyprawionymi sosami. Sprawdza się tu czosnkowy, gorgonzola (niebawem nowa odsłona tego sosu), jak i […]
[…] smakuje, gdy pod koniec pieczenia wrzucimy na osuch boczek, a całość podamy ze śmietaną lub sosem czosnkowym ? Osuch ziemniaczany miał swoją premierę w 16. numerze dolnośląskiego magazynu […]