Sos koperkowy
Ostatnio prezentowałam prosty przepis na sos czosnkowy z 15. numeru KOTŁA. Dzisiaj czas na koperkowy, a właściwie dwie jego wersje – wytrawną i słodkawą. Pierwszą znajdziecie w magazynie, natomiast do drugiej nie byłam początkowo przekonana. Jednak w momencie, gdy zobaczyłam, że mój mąż zjadł całą miseczkę, to zmieniłam zdanie 🙂
Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– ½ szklanki (130 g) bulionu warzywnego
– ½ szklanki śmietanki (130 g) 30-36%
– 2 garści posiekanego koperku
– sól, pieprz
Na patelni lub w garnku z grubszym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez około minutę. Dodajemy bulion i śmietankę i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku.
Sos koperkowy gęstnieje po wystudzeniu. Pasuje do jajek ugotowanych na twardo oraz mięsnych klopsików.
Druga wersja sosu koperkowego, tym razem na słodko:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– ½ szklanki śmietany 12% (130 g) w temperaturze pokojowej
– 1 garść posiekanego koperku
– ½-1 łyżeczka cukru
– ½-1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Na patelni lub w garnku z grubszym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez około minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i pomału podgrzewamy. Dodajemy koperek, cukier, sok z cytryny bulion i przyprawiamy do smaku.
Słodki sos koperkowy gęstnieje po wystudzeniu. Również pasuje do jajek ugotowanych na twardo oraz mięsnych klopsików.
I jeszcze cały zestaw sosów, czyli czosnkowy, koperkowy i z sera pleśniowego. Ostatni niebawem również się tu pojawi. Wszystkie przepisy znajdują się też w magazynie 🙂
1 Odpowiedź
[…] czas temu prezentowałam proste, śmietanowe sosy – koperkowy i czosnkowy. Do kompletu mam jeszcze sos z sera pleśniowego. To już drugi tego typu sosik na […]