Nacinane ziemniaki
Pomysł na nacinane ziemniaczki podpatrzyłam u Karoliny.
Ziemniaczki świetnie komponują się z sosem czosnkowym. Nadają się zarówno na przystawkę, jaki i na dodatek do dań głównych.
Składniki:
– 4 ziemniaki
– sól
– 1/2 kostki masła
– 2 ząbki czosnku
– zioła: bazylia, oregano, tymianek, majeranek
Masło roztopić w garnuszku. Ziemniaki umyć, naciąć, posmarować masłem i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez godzinę. W trakcie pieczenia 2 razy ponownie posmarować masłem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z odrobiną masła i dużą ilością ziół. Posmarować ziemniaki miksturą i piec jeszcze przez 15 minut.
Nacinane ziemniaki biorą udział w akcji „Ziemniaki w roli głównej!”.
o też fajny sposób na ziemniaka 🙂 pysznie !
Rewelacja, uwielbiam takie ziemniaczki, sosik czosnkowy i nic więcej nie potrzeba 🙂
z pewnością są przepyszne, bo wyglądają niesamowicie
pięknie wyglądają,z daleka przypominają szynkę 🙂