Bułeczki pszenno-żytnie
Przepyszne śniadaniowe, czosnkowo-ziołowe bułeczki pszenno-żytnie. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Z przepisu wychodzi 12 bułeczek.
Składniki:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 1/3 szklanki ciepłego mleka
– 3 szklanki mąki pszennej + do obtoczenia
– 1 szklanka mąki żytniej
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania blachy
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1/4 szklanki mleka do posmarowania bułek
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem. Połączyć z mlekiem, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać obie mąki, dodać drożdżowy rozczyn z miseczki, wodę, jajko, olej, sól i zioła. Miksować mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) przez około 10 minut aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Przełożyć do dużej miski (ciasto bardzo wyrasta) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ciasto można również zagnieść wieczorem, wstawić na noc do lodówki i rano wypiec bułeczki). Ciasto podzielić na 12 części. Każdą zagnieść, uformować w kulkę, obtoczyć w mące i położyć na wysmarowanej olejem blaszce. Odstępy między bułeczkami powinny być spore, ponieważ bardzo urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i naciąć (nacinać należy prawie do samej blachy, ponieważ bułeczki są bardzo elastyczne i delikatne nacięcie nie będzie widoczne po wypieczeniu). Kształt serduszek powstał dzięki foremce do wykrajania ciastek 🙂 Dla uzyskania wyraźniejszego kształtu należy najpierw posmarować bułeczki, a dopiero później je naciąć. Foremka może się wtedy delikatnie przyklejać do ciasta. Łatwiej, za to odrobinę mniej efektownej, jest najpierw naciąć, a następnie posmarować bułeczki mlekiem. Piec przez około 25 minut aż bułeczki się ładnie zarumienią. Smacznego!
* Następnego dnia odświeżyć w piekarniku w 200 stopniach przez 2 minuty. Oczywiście jeżeli nie zostaną zjedzone od razu 😉
Bułeczki biorą udział w akcji „Kuchnia 24/7”.
Wyglądają super 🙂
Ależ pięknie wyglądają!
wyglądają tak przeuroczo! och, słodkie serduszka.
marzą mi się takie na początek dnia.. od serca!