Pyszna sałatka
Sporo słodkości ostatnio na blogu, dlatego dzisiaj dla równowagi (jak i mniejszej wagi!) prosta i pyszna sałatka. Powstała ona u mnie przy okazji cotygodniowego przeglądu lodówki, ale dla tego smaku warto przejść się do sklepu specjalnie po składniki 🙂
Składniki:
– burak
– jajko
– rukola
– ogórek
– pestki dyni
– szczypiorek
– oliwa
– ocet balsamiczny
– koperek
– sól i pieprz
Celowo nie podaję ilości powyższych składników. Dobierzcie je pod własne potrzeby i poziom głodu 😉
Buraka ugotować do miękkości i pokroić w talarki (w niektórych warzywniakach można kupić już ugotowane i zapakowane hermetycznie buraczki, co ułatwia sprawę). Jajko ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. W międzyczasie uprażyć pestki dyni, czyli wrzucić je na suchą i rozgrzaną patelnię i podpiec przez kilka minut, często mieszając lub potrząsając patelnią. Do miski wrzucić sałatę i ogórka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać kawałki buraczka* i jajko. Całość posypać uprażonymi pestkami dyni, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz oliwą wymieszaną z octem, koperkiem, solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem. *Przypominam, że buraki farbują, więc czasem warto jest je dodać na samym końcu i w dalekim sąsiedztwie od jajka, które lubi ten kolor przyjmować 😉
smakowałaby mi, pycha
🙂