Jak przyrządzić homara
Homar to niezwykle wykwintne, jak i bardzo szybkie i proste danie. Głęboko mrożony homar czasem pojawia się w Lidlu w przystępnej cenie. W internecie natomiast jest mnóstwo filmików z instrukcją jedzenia. Wystarczy wpisać „how to eat a lobster” – tu przykładowy, 4-minutowy instruktaż. A ja podpowiadam z czym go podać.
Składniki:
– głęboko mrożony homar
– 1/4 kostki masła
– ząbek czosnku
– kilka łodyżek natki pietruszki
Przyrządy:
– duży garnek
– nożyczki (lub silny mężczyzna) do wydobycia mięsa z pancerza
– wykałaczki do wydobycia mięsa z zakamarków szczypiec
24 godziny przed planowanym zjedzeniem homara należy go rozmrozić w lodówce. Jeżeli pod palcami wyczuwalne będą grudki lodu wrzucić homara w opakowaniu do garnka z ciepłą wodą lub dokończyć rozmrażanie pod bieżącą wodą. Rozmrożonego homara wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 10 minut.
Roztopić masło, wycisnąć ząbek czosnku i drobno posiekać pietruszkę.
Mięso homara maczać w roztopionym maśle czosnkowo-pietruszkowym. Homar dobrze się komponuje z lekką sałatką, bagietką i białym winem.
Jeżeli nie macie specjalnych sztućców – warto użyć wykałaczek do wyciągnięcia mięsa z zakamarków homara 🙂
Przepis na bagietkę znajduje się tutaj.
Homara sie nigdy nie gotuje. Przyrzadza sie go na parze.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po prostu sie go parzy 10-15 minut.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Homara przyrządza się na wiele sposobów, a najpopularniejszym jest właśnie gotowanie.
No to zjemy Kasiu .Przywiozłem paskudę z Francji i szukałem przepisu a tu patrz! Pozdro a tak swoją drogą to Dominik to jadł?
Jadł i bardzo mu homar smakował 🙂 Żałowaliśmy tylko, że tak mało mięsa można z niego wydobyć. Przy okazji polecam wykałaczki do wyciągania z zakamarków 🙂 Smacznego!
Właśnie takiego przepisu szukałem. Dziś WALENTYNKI 🙂 czas zaskoczyć żonę 😉
Trzymam kciuki za udaną randkę 🙂
smacznego drugi raz
Dziękuję 🙂