Sernik z truskawkami
Delikatny sernik z truskawkami na czekoladowo-ciasteczkowym spodzie. Ciasto rozpływa się w ustach i bardzo szybko kończy 😉
Składniki na spód:
– 250 g ciastek digestive z czekoladą
– 60 g masła
Składniki na masę:
– 450 g twarożku sernikowego
– 80 g cukru pudru
– 3 jajka
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Składniki na polewę:
– 100 g śmietany (12%)
– 20 g cukru pudru
– 500 g truskawek
Przyrządy:
– otwierana tortownica
– blacha (większa od tortownicy)
– blender (opcjonalnie)
– mikser
– folia aluminiowa
– miska
- Przygotowanie tortownicy: odłączyć spód tortownicy od brzegów. Na spód położyć duży kawałek folii aluminiowej, następnie złożyć tortownicę poprzez zamontowanie brzegów (obręczy). Folią obłożyć zewnętrzny brzeg tortownicy.
- Przygotowanie spodu sernika: roztopić masło, a następnie rozkruszyć blenderem ciastka (w przypadku braku blendera ciastka można włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem lub innym przyrządem). Połączyć pokruszone ciastka z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki.
- Przygotowanie masy sernikowej: w misce zmiksować twarożek sernikowy z cukrem pudrem, jajkami, aromatem waniliowym oraz sokiem z limonki lub cytryny. Gotową masę przelać do tortownicy. Dokładnie przykryć wierzch tortownicy folią aluminiową.
- Przygotowanie polewy: wymieszać śmietanę z cukrem pudrem.
- Pieczenie: piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej: tortownicę wstawić do większej blachy, a następnie między blachę a tortownicę wlać wrzątek (do połowy wysokości blachy). Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię z wierzchu tortownicy i piec jeszcze przez pół godziny. Na wierzch sernika wylać polewę i piec przez kolejne 15 minut.
- Dekorowanie: wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować go ćwiartkami truskawek.