Zupa dyniowo-batatowa
Dyniowo-batatowa to delikatna, słodkawa zupa w formie kremu. U mnie bardzo gęsta, ponieważ ostatnio przez kilka dni żywiłam się głównie zmiksowanym jedzeniem, więc konsystencja pomiędzy zupą, a puree bardzo mi odpowiadała 😉 Gęstość oczywiście można regulować, robimy to na samym końcu za pomocą wody. Do zupy fajnie pasują grzanki, prażone ziarna słonecznika, pokruszony ser z niebieską pleśnią. Fani ostrych smaków mogą na początku gotowania dodać 1 papryczkę chili lub suszoną piri-piri.
Składniki na 4 porcje:
– 1 cebula (70 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy (20 g)
– 1/2 małej dyni (600 g) (najlepiej Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać)
– 1 batat (300 g)
– 600 g wody + do regulowania gęstości
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie)
– 3 łyżki mascarpone (75 g)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki białego pieprzu
– 5 listków świeżego rozmarynu
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na oliwie przez 2-3 minuty. Dodajemy dynię (w razie potrzeby obraną) pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę 3 x 3 cm, obranego batata pokrojonego na kawałki 2 x 2 cm, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mascarpone, sól, pieprz i rozmaryn i miksujemy blenderem na gładko. W razie potrzeby dodajemy wodę.
Przepis na Thermomix:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę przekrawamy na pół i wkładamy razem z czosnkiem do naczynia, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Dodajemy oliwę i dusimy 2 min/120°C/obr. 1. Dodajemy dynię (w razie potrzeby obraną) pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę 3 x 3 cm, obranego batata pokrojonego na kawałki 2 x 2 cm, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotujemy 30 min/100°C/obr. 2. Dodajemy mascarpone, sól, pieprz i rozmaryn i miksujemy 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby dodajemy wodę.