Frittata ze szparagami
Co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy. Jest on dosyć krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Od jakiegoś czasu marzyła mi się frittata ze szparagami, więc było to jedno z pierwszych szparagowych dań w tym roku 🙂
Czym w ogóle jest frittata? To włoskie, jajeczne danie podobne do omletu i quiche. Dodatki należy dobrać według własnych upodobań. Może to być mięso, ser, warzywa, a nawet makaron. W mojej znajdziecie szparagi, suszone pomidory, szalotkę, czosnek i ser. To pyszne połączenie 🙂 Na dodatek bezglutenowe. Frittata to dobry pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jeżeli wybierzecie je jako danie główne, to proponuję zwiększyć ilość składników albo zjeść z dodatkiem sałatki. Pozostałe szparagi możecie zużyć do któregoś z tych dań.
Frittatę ze szparagmi przygotowałam też w urządzeniu Thermimix. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki na 2 porcje:
– około 1/3 pęczka zielonych szparagów
– 1 ząbek czosnku
– 3 połówki suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
– 1/2 cebuli szalotki (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 30-40 g żółtego sera
– sól i pieprz
– masło do wysmarowania foremek
– świeże zioła, jak bazylia, pietruszka, kolendra
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół. Jeżeli szparagi są bardzo cienkie, to pomijamy ten krok. Główki szparagów odkładamy, a pozostałe kawałki umieszczamy w misce. Do miski dodajemy posiekany czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory i cebulę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy widelcem do połączenia się wszystkich składników. Foremki do zapiekania smarujemy wewnątrz odrobiną masła i przelewamy do nich powstałą masę. Na wierzchu układamy odłożone główki szparagów. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃, aż masa jajeczna będzie ścięta przy brzegach i delikatnie płynna na środku. Czas pieczenia zależy od naczynek, jakich użyjemy. W większych frittata będzie niższa i zetnie się szybciej, w mniejszych potrwa to chwilę dłużej. Jeżeli nie lubicie płynnych jajek, to potrzymajcie ją w piekarniku kilka minut dłużej, aby ścięła się cała. Przed podaniem posypujemy frittatę świeżymi ziołami.
1 Odpowiedź
[…] wczorajszy przepis na frittatę ze szparagami? Dzisiaj przybywam z nim jeszcze raz, z tym, że w wersji na Thermomix ? Masę przygotowałam w […]