Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to drugi z wypieków, które przygotowałam do specjalnej, wielkanocnej części wiosennego KOTŁA. Znajdziecie w niej inspiracje na cudne baby i mazury. Zdjęcia wykonała Monika 🙂
Składniki na babkę:
250 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
200 g cukru
4 jajka
100 g mleka
kilka kropli ekstraktu z wanilii
300 g mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao
Składniki na polewę czekoladową:
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki kakao
Przygotowanie babki:
Masło miksujemy z cukrem przez kilka minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dolewamy mleko i ekstrakt z wanilii i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sól i delikatnie mieszamy widelcem, do połączenia się składników. ¾ masy przekładamy do foremki wysmarowanej masłem. Pozostałą ¼ masy mieszamy z kakao i przekładamy do formy. Delikatnie mieszamy widelcem, aby masy się przemieszały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy:
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło, rozpuszczamy i zestawiamy z ognia.
Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.