Ciasto niemowlak
Ostatnio upiekłam ciasto niemowlak, które moja Mama pamięta ze swojego dzieciństwa. Jego nazwa wiąże się z kaszą manną, na bazie której przygotowuje się krem, którym ciasto jest przełożone. Niemowlak składa się z 2 blatów pszennych i 1 kakaowego, wspomnianego kremu i dżemu z czarnych porzeczek. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień lub dwa przed podaniem, ponieważ początkowo jest bardzo twarde i potrzebuje czasu aby zmięknąć od kremu i dżemu.
Przepis na nie prezentowałam niedawno na stronie magazynu Kocioł, ponieważ jednym z bohaterów trzeciego numeru była właśnie kasza. Dowiedziałam się wtedy, że znane jest też jako grysikowiec, czeskie, przekładaniec, miodownik i doskonałe 😉
Składniki na ciasto na blachę 20 x 20 cm:
– 100 g (1/2 kostki) masła
– 200 g (3/4 szklanki) cukru
– 3 łyżki miodu
– 450 g mąki
– 2 łyżki śmietany
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżki kakao
Składniki na krem:
– 300 g (1 szklanka) mleka
– 100 g (1/2 szklanki) kaszy manny
– 50 g (1/4 kostki) miękkiego masła
– 50 g (1/5 szklanki) cukru
Dodatkowo:
– 300 g (1 słoik) dżemu porzeczkowego (w sezonie można skorzystać z tego przepisu)
Składniki na polewę czekoladową:
– 50 g (4 łyżki) śmietanki 30-36%
– 90 g (niepełna tabliczka) mlecznej czekolady
– 20 g (1 łyżka) masła
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny*
– 1 łyżka ciepłej wody
Masło, cukier i miód rozpuścić w garnku i przestudzić. Zagnieść z mąką, śmietaną, jajkiem, proszkiem i sodą. Podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakao. Piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 20 minut każdy blat.
Mleko zagrzać w garnku (nie gotować). Jak zacznie parować zdjąć z ognia, dodać kaszę, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty stale mieszając. Kasza bardzo zgęstnieje. Przestudzić, a następnie zmiksować z masłem i cukrem.
Na jasnym blacie rozsmarować dżem, ułożyć ciemny blat, krem z kaszy manny i jasny blat. Odstawić w chłodne miejsce na dzień lub dwa. Przed podaniem polać polewą czekoladową, której sposób przygotowania opisany jest poniżej.
Śmietankę podgrzać w garnku z grubszym dnem, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Jak się rozpuści dodać masło, kakao i cukier puder. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
* Żelatyna spowoduje, że polewa będzie pięknie błyszczeć, nawet po wystygnięciu. Wegetarianie oczywiście powinni ją pominąć.
czy mozna predzej upiec blaty?
Tak, można. Wystudzone warto przykryć suchą ściereczką 🙂
krem na kaszce manie znam, ale przyznam się że takiego ciast nie jadłam 🙂 z pewnością jest pyszne, bo przecież smaki z dzieciństwa są najlepsze 😀
Wyglada cudnie i zapewne tak te smakuje 😉
Dzięki 🙂 Musisz spróbować 🙂
Znakomicie się prezentuje i pewnie świetnie smakuje. Ależ mi się zrymowało 🙂
Dobrze smakuje i niczego mu nie brakuje 😉 To szczyt moich rymowanek 😉 Pozdrawiam!
oh, nazwa urocza! i wygląd wspaniały.
Zapisałam sobie, bo wydaje się nawet łatwy, choć czasochłonny. To co, dla smaku warto – podejrzewam, że było pyszne!
Dzięki 🙂 Tak, jest łatwe, ale faktycznie trzeba trochę poczekać na konsumpcję. Mimo to, warto 🙂
Uwielbiam to ciasto! Znam go pod nazwą „Ciasto miodowe z grysikiem”! 🙂
O proszę, kolejna nazwa do kolekcji 🙂 Mi się kojarzy głównie ze świętami, ponieważ wtedy najczęściej było u mnie w domu pieczone 🙂
Zapomniałam o tym cieście, kiedyś robiłam bardzo często, zwłaszcza w czasach kryzysu, to ciasto jest naprawdę pyszne w swojej prostocie
wygląda bardzo smacznie 🙂
Smakuje tak jak wygląda 😉 Dzięki 🙂