Ciasto cytrynowo-czekoladowe
Czekoladowy spód, mocno cytrynowy mus i chmurki bitej śmietany. Pycha! Przepis wypatrzony u Doroty. Moją główną modyfikacją było zmniejszenie ilości cytryn. Mimo to są bardzo mocno wyczuwalne w smaku. Fanom słodszych wypieków polecam dodatkową porcję bitej śmietany 🙂
Składniki na spód:
– 4 jajka
– 150 g cukru pudru
– 45 g kakao
Składniki na mus:
– 2 cytryny
– 1 szklanka cukru
– 4 żółtka
– 110 g miękkiego masła
– 1 szklanka schłodzonej śmietany 36%
Składniki na bitą śmietanę:
– 1/2 szklanki schłodzonej śmietany 36%
– 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
– 1 kostka czekolady
Spód:
Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Żółtka oddzielić od białek i za pomocą miksera utrzeć z cukrem. Dodać kakao i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną masę w osobnym naczyniu, a następnie po łyżce dodawać do kakaowej masy. Wymieszać delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Mus:
Cytryny sparzyć i na drobnej tarce otrzeć skórkę. Do garnuszka wycisnąć sok i wymieszać z połową cukru. Zagotować i zdjąć z ognia. Drugą połowę cukru zmiksować z żółtkami, a następnie powoli wymieszać z gorącym sokiem z cytryny. Przelać do garnuszka i zagotować często mieszając. Budyń najprawdopodobniej się przypali, jednak nie będzie to wyczuwalne w cieście. Masę przelać do naczynia i miksować przez kilka minut aż się ostudzi. Miksując stopniowo dodawać masło i skórkę z cytryn. W osobnym naczyniu ubić śmietanę, po czym delikatnie wymieszać ją z cytrynową masą. Wyłożyć na ostudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Zdjąć boki tortownicy i ozdobić bitą śmietaną (śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, a następnie obciąć jego róg). Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Wygląda na bardzo delikatne 🙂
wyląda baaardzo smakowicie:)