Tort serce
Prosty, za to bardzo efektowny i pyszny tort. Klasyczny, delikatny biszkopt, dżem malinowo-truskawkowy i masa śmietankowa. Oprócz smaku wrażenie robi jego nietypowy kształt i kolorowy środek. Jeżeli chcecie zdobyć czyjeś serduszko, to tym tortem na pewno się uda 🙂
Składniki na biszkopt:
– 115 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
– 55 g (1/4) szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 jajek
– 175 g (3/4 szklanki) cukru
– czerwony barwnik spożywczy
Składniki na krem śmietankowy:
– 660 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
– 250 g schłodzonego serka mascarpone
– 30-40 g (3-4 łyżki) cukru pudru
Dodatkowo:
– 200 g czerwonego dżemu (użyłam truskawkowo-malinowego)
– 1/3 szklanki herbaty malinowej (lub innej owocowej)
– 1 łyżka wódki lub 2 łyżki likieru (można pominąć, jeżeli tort będzie jedzony też przez dzieci)
– czekoladowe serduszka do ozdoby
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, następnie po 1 żółtku i ubić. Na koniec zmiksować masę z suchymi składnikami. Podzielić na 3 równe części i do każdej dodać barwnik spożywczy – od odrobiny aż po sporą szczyptę. Najlepiej jest zacząć od minimalnej ilości i po zmiksowaniu ocenić czy kolor jest zadowalający. Dosłownie 3 ziarenka potrafią zabarwić biszkopt. Masy przelać na tortownice z odpinanym bokiem, której dna wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć foremek silikonowych. Jeżeli macie tylko 1 foremkę, to trzeba piec blaty po kolei. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Ciepły biszkopt wyłożyć do góry nogami na deskę – dzięki temu spłaszczą się ewentualne nierówności. Wystudzone blaty przełożyć kremem i dżemem minimum godzinę przed podaniem. Można to również zrobić dzień wcześniej, tort będzie wyglądać identycznie.
Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem.
Dżem wymieszać z herbatą i alkoholem.
Biszkoptowy blat ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć na niego połowę rozwodnionego dżemu, a następnie 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą połowę dżemu i 1/3 kremu i przykryć trzecim. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Przybrać czekoladowymi serduszkami. Przechowywać w lodówce.
torcik śliczny, podobają mi się te kolorowe warstwy 🙂
Dziękuję 🙂 Środek zaskoczył wszystkich, których częstowałam tortem 😉