Tarta z jeżynami – bez pieczenia
Bardzo prosta w przygotowaniu tarta z jeżynami, która nie wymaga pieczenia. Spód wykonany jest z pełnoziarnistych herbatników, na nich mamy pyszny kremem z białej czekolady, świeże owoce i miętę. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to o rozpuszczeniu czekolady w śmietance dzień wcześniej.
Przepis na tartę znajdziecie też w siódmym numerze dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ, w którym jeżyny są jednym z dwóch głównych bohaterów. Pomysłów na nie jest tam sporo – są lody, babeczki, koktajle, drożdżówki i ciasta, jak i grzanki oraz tosty. Drugim bohaterem numeru są grzyby, zdobyte pomimo suszy, ale o tym niebawem – przy okazji przepisu na kurki. To wydanie magazynu jest wyjątkowe, bo jubileuszowe. O tym jak się wszystko zaczęło i co wydarzyło się przez rok dorastania KOTŁA możecie przeczytać tutaj. Zapraszam też na kotłowego Facebooka, gdzie możecie podejrzeć co aktualnie się u nas dzieje.
Składniki:
– 250 g śmietanki 30-36%
– 100 g białej czekolady
– 200 g herbatników pełnoziarnistych
– 125 g roztopionego masła
– 300 g jeżyn
– cukier puder do posypania
– mięta
Dzień przed przygotowaniem tarty zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka połamaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Miksujemy do uzyskania sztywnego kremu.
Herbatniki kruszymy blenderem, mieszamy z masłem i przekładamy do formy na tartę. Dociskamy do dna i boków. Wykładamy krem, na którym układamy jeżyny. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi listkami mięty. Tarta z jeżynami gotowa. Deser najlepiej jest podawać schłodzony.
Pysznie się prezentuje 🙂
Pozdrawiam
Iwona
Dziękuję 🙂 Tarta ma prawie same plusy – jest prosta, ładna, bez pieczenia. Tylko trochę w biodra idzie 😉 Pozdrawiam!