Deser z syropem malinowym
Deser z syropem malinowym jest cudowny w swojej prostocie. To pokruszone biszkopty, malinowa bita śmietana i świeże owoce. Tyle 🙂 Deser jest pyszny, a warstwy ułożone naprzemiennie pięknie się prezentują nawet w słoikach.
Ten przepis znajdziecie również w siódmym numerze magazynu KOCIOŁ, w którym podpowiadamy jak wykorzystać syrop malinowy z Doliny Baryczy – jeden z dolnośląskich produktów tradycyjnych z listy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zapraszam do lektury. W tym dziale znajdziecie też przepis autorstwa mojego Męża, który pojawi się tu niebawem.
Składniki na 3 porcje:
– 200 g śmietanki 30-36% (schłodzonej)
– 150 g malin
– 50 g biszkoptów
– 3 łyżki syropu malinowego
– 3 łyżki wody
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2 łyżki syropu malinowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy – otrzymamy lekko różową bitą śmietanę. 1 łyżkę syropu mieszamy z wodą. Biszkopty kruszymy blenderem.
Na dno szklaneczek lub słoiczków dajemy po 2 łyżki malinowej bitej śmietany, następnie posypujemy 1 łyżką pokruszonych biszkoptów i skrapiamy 1 łyżeczką rozrzedzonego syropu. Układamy świeże maliny, następnie bitą śmietanę i pozostałe składniki, aż do ich wyczerpania. Na wierzchu układamy owoce, posypujemy szczyptą ciastek i dekorujemy listkami świeżej mięty. Deser podajemy schłodzony. Można go przygotować nawet dzień wcześniej i na przyjście gości po prostu wyciągnąć z lodówki.
Kasiu, zdjęcia mnie dziś powaliły na łopatki!
Dziękuję, Ada 🙂 Malinki są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania 🙂