Śliwki pod kruszonką
Delikatnie cynamonowe śliwki pod kruszonką to prosty i smaczny deser. Niedużo przy nim pracy, a efekt końcowy zachwyci niejedno podniebienie. Można podawać z lodami waniliowymi.
Składniki na 2 spore porcje:
– 250 g śliwek węgierek
– 30 g (2 łyżki) brązowego cukru
– 3 g (1 łyżeczka) cynamonu
– 120 g mąki
– 50 g brązowego cukru
– 70 g masła
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, a następnie pokroić w półksiężyce. Ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego (lub kokilek), wymieszać z cukrem (30 g) i posypać kruszonką, czyli mąką wymieszaną z cukrem (50 g) i roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut aż kruszonka się przyrumieni. Śliwki pod kruszonką podawać na ciepło z gałką lodów lub wystudzone.