Dżem z czarnych porzeczek
Lubicie domowe przetwory? Jeżeli tak, to zapraszam Was na prościutki przepis na dżem z czarnych porzeczek. Obiecuję, że otwierając w środku zimy taki słodko-kwaśny słoiczek nie pożałujecie ani minuty, którą poświęcicie na jego przygotowanie 🙂
Składniki na około 300 ml dżemu:
– 400 g czarnych porzeczek
– 200 g cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
Owoce obrać, umyć i wrzucić na patelnię. Zasypać cukrem i smażyć przez około pół godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Przełożyć z powrotem na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Uwaga, po ostudzeniu dżem zgęstnieje.
Dla mnie świetny przepis 😀 a dzem z czarnych porzeczek uwielbiam <3
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Też bardzo lubię ten dżem 🙂
uwielbiam:-)
🙂 jest pyszny 🙂