Kawowa krówkówka
Kawowa krówkówka – trudna, a zarazem śmieszna nazwa likieru, który (dosłownie 😉 ) powali Was z nóg. Powstał on przy okazji sernikotoffi z malinami, po którym zostało mi trochę masy krówkowej. Niedługo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać – dolałam wódki, dodałam ziarna kawy, a następnego dnia wymieszałam z mlekiem, żeby odrobinę złagodzić smak i zmniejszyć moc 😉 I w ten sposób powstał pyszny likier, którego przygotowanie zajmuje 3 minuty, a delektować się smakiem można już kolejnego dnia. Oczywiście, im dłużej postoi, tym lepiej, chociaż nie było mi dane tego spróbować 😉
Składniki:
– 130 g masy krówkowej
– 200 ml wódki
– około 50 ziarenek kawy
– 100 ml mleka
Masę krówkową przełożyć do słoika, dolać wódki i dodać ziarna kawy, zakręcić i potrząsać, aż masa połączy się z alkoholem. Odstawić do szafki na co najmniej 1 dzień, a następnie dolać mleko i schłodzić w lodówce.
Wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje 🙂
Smakuje naprawdę dobrze 🙂 Polecam wypróbować przy okazji otwarcia puszki z masą krówkową 🙂
Czasami trafi się na taki przepis w sieci, że pierwsze co się pomyśli – „czemu ja na to nie wpadłam? ” To jest taki przepis 🙂
Hehe…dziękuję 🙂 I polecam wypróbować 🙂