Sałatka z granatem
Sałatka z granatem, serem z niebieską pleśnią, brokułem, orzechami nerkowca, zielonymi oliwkami, roszponką i sosem przygotowanym na bazie awokado. Smaki są tu bardzo wyraźne – słodki granat, słony, intensywny w smaku ser i gorzkawy sos całkiem nieźle się uzupełniają. Żeby było klasyczniej sos można zamienić na oliwę, sól i pieprz.
Składniki na 2 porcje:
– 50 g orzechów nerkowca
– 100 g roszponki
– 100 g brokuła
– 100 g sera z niebieską pleśnią (użyłam Douce Bleue)
– 20 zielonych oliwek
– 1/2 granata
Sos:
– 1/2 awokado
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz
Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię na 5 minut. Sałatę umyć i rozłożyć na talerze. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 minuty – będzie podgotowany ale chrupiący. Odcedzić i podzielić między 2 porcje. Dodać pokrojony ser, oliwki , pestki granatu i uprażone orzechy.
Wszystkie składniki na sos zmiksować ze sobą blenderem. Podać razem z sałatką i pieczywem.