Tiramisu bez jajek
Tiramisu to klasyczny włoski deser bez pieczenia. Delikatny, mocno kawowy z alkoholową nutą. Idealny do popołudniowej kawki. U mnie w wersji bez surowych jajek.
Po przepis na klasyczne tiramisu zapraszam tutaj.
Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm):
– 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g)
– 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (12-15 g)
– 1 szklanka wrzątku (250 ml)
– 1 kieliszek likieru kawowego (50 ml)
– 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (200 g)
– 4 łyżki cukru pudru (65 g)
– 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
– kakao do oprószenia
Deser ma formę biszkoptów nasączonych kawą i likierem, na których ułożona jest kremowa masa z serka mascarpone i bitej śmietany, następnie druga warstwa nasączonych biszkoptów i masy. Całość oprószona jest kakao i mocno schłodzona (najlepiej przez całą noc w lodówce).
Przymierzyć biszkopty do foremki. Przyciąć jeżeli są za długie. Należy ich naszykować na 2 warstwy. W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Biszkopty powinny być moczone chwilę (około 3 sekund) aby nie zrobiły się miękkie i ociekające kawą (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy).
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone (również można mikserem). Połowę masy wyłożyć na biszkopty, a na niej ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem. Foremkę wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów z lodówki. Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao przesianym przez sitko.
Na prośbę Kasi pokazuję foremki, których używam do zrobienia serduszek na tiramisu 🙂 Układam je na cieście, posypuję kakao, następnie ostrożnie zdejmuję. Przy wersji powyżej użyłam tych z lewej strony – to foremki do jajek sadzonych 🙂
Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Dziękuję <3
Super przepis ! łatwy i na pewno smaczny(chłodzi się dopiero)mam tylko małą uwagę że tej kawki może być mniej bo zostało z nasączania a szkoda wylać ?
Muszę przyznać, że super przepis! Sprawdziłam i jestem zadowolona 🙂
Super, bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Tiramisu robię tylko w/g tego przepisu I WIELOKROTNIE SZACUN !!!!
Dziękuję <3 🙂
Jest pyszne. Ja posypałam gorzką czekolada. mniamm
Super 🙂 Z czekoladą też bym nie odmówiła 😉
Od kilku lat robię tiramisu w jednoosobowych porcjach w szklankach do whisky. Wchodzą 3 biszkopty przecięte na połowy. Dużo lepiej używać likier migdałowy. Nie ma co bać się surowych jajek jak się je najpierw umyje szczoteczką pod bieżącą wodą a potem jeszcze sparzy wrzątkiem.
Tiramisu nie jest najwdzięczniejsze przy krojeniu, więc jednoosobowe porcje to dobry pomysł 🙂 Surowe jajka mi nie straszne, jednak niektórzy mają opory przed ich jedzeniem, stąd ta wersja. Klasyczna też jest na blogu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Jak Pani robi te serduszka, to z jakiś foremek? może Pani je pokazać? ?
To są silikonowe foremki do jajek sadzonych. Układam je przed posypaniem kakao, a później ostrożnie zdejmuję 🙂 Kilka razy korzystałam też z foremek do wycinania ciastek w różnych kształtach, jak i zdarzało mi się wyciąć coś z papieru 🙂
Kasiu, na końcu przepisu dodałam zdjęcia moich foremek 🙂
super, bardzo dziękuję ☺nie wpadłam na to ze to mogą być te foremki do jajek a mam taką samą ?
zrobiłam wszystko jak w opisie i zabrakło mi masy! 🙁
rozłożyłam ją po równo na poziomy i na drugiej warstwie masa doszła tylko do połowy.
no nic, deser się chłodzi i za parę godzin okaże się czy dobry 😉
Dokładnie tak, mnie również zabrakło masy! 🙁 Co prawda miałam inne naczynie (objętościowo nawet mniejsze niż w przepisie!), radzę zwiększyć ilość składników na masę.
Wlasnie zrobiłam, masy duuuuzo, powyżej formy. A czy Panie użyły 200 ml czy 200 gram kremówki?
Właśnie zrobilam?
Super, smacznego 🙂
Mam blaszkę 15×24 czy mogę robić wg Pani proporcji?? Czy jeden serek wystarczy czy lepiej dac 500 G serka mascarpone? Nie chciałabym aby wyszło mi za niskie
Tak, blaszka objętościowo jest taka sama jak moja, więc wyjdzie tak samo – 2 piętra biszkoptów. Pewnie trzeba je będzie przyciąć, najlepiej jest je przymierzyć na sucho 🙂 Zostałabym przy 1 opakowaniu mascarpone, ewentualnie można zwiększyć ilość kremówki – tiramisu będzie lżejsze 🙂
A na jaką wielkość blaszki jest to ciasto? Wyszło pyszne:-) ale strasznie niskie, jakoś tak mało tej masy wyszło.. u pani na zdjęciu wygląda tak pięknie i zdecydowanie jest wyższe niż to moje.
Foremka ma wymiary 20 x 20 cm.
chciałam się zapytać, czy można to robić bez alkoholu?
Można, będzie delikatniejsze 🙂 Za to można kawałkiem poczęstować ciężarną koleżankę 🙂 Warto te 50 ml alkoholu zastąpić wodą, bo płynu do nasączania biszkoptów jest na styk. Pozdrawiam 🙂
Witaj 🙂 Przymierzam się do robienia tej wersji Tiramisu. Podpowiedz mi proszę czy wykładać foremkę papierem do pieczenia czy folia aluminiową? I czy masz jakiś sposób, żeby tak idealnie równiuteńko pokroić je na kawałki? :)) Pozdrawiam
Ja niczym nie wykładam foremki 🙂 A deser im bardziej schłodzony, tym lepiej się go kroi, dlatego warto przygotować dzień/wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Powodzenia i smacznego 🙂
jakie urocze te serduszka!
a tiramisu zawsze robię bez jajek 🙂
Fajnie, że bez jajek , bardzo apetyczny
Dziękuję 🙂
Też robię taką wersję, bez jajek.
Jeśli bez jajek to koniecznie muszę spróbować!
Zapisuję przepis 🙂
zawsze dodaję jajka, więc nowość dla mnie tiramisu bez ich dodatku. ale muszę koniecznie to spróbować!
Polecam 🙂 Szczególnie tym, którzy mają opory przed zjedzeniem surowego jajka.