Francuskie trójkąty z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem
Pyszne i proste trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkowo-cynamonowym wnętrzem. Przepis zainspirowany przepisem Doroty. Można z niego przygotować 12 trójkątów.
Składniki:
– 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
– 1 jabłko
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki mąki
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
Składniki na lukier:
– 2 łyżki cukru pudru
– 1/2 łyżki ciepłej wody
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozłożyć na dużej desce lub stolnicy minimum pół godziny wcześniej aby osiągnęło temperaturę pokojową. W tym czasie obrać jabłko, usunąć gniazdo i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, mąką i cynamonem. Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Na każdy wyłożyć nadzienie, złożyć na pół, posmarować brzegi jajkiem roztrzepanym z wodą i skleić. Docisnąć widelcem. Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem z wodą. Na każdym zrobić 3 głębokie nacięcia aby w trakcie pieczenia woda z jabłka mogła odparować. Dzięki temu ciastka będą chrupiące. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Upieczone ciastka posmarować lukrem.
Oja rewelacja:) Upiekłam i są przepyszne!
Rewelacyjny blog, na pewno wypróbuje jeszcze wiele przepisów, bułeczki z cebulą i czosnkiem już mam w piekarniku:)
Bardzo mi miło, że wypróbowałaś mój przepis. No i cieszę się, że trójkąty smakowały 🙂
uwielbiam ciastka francuskie;)
mniam mniam! w sam raz do chrupania w czasie sesji 🙂
Powodzenia na egzaminach 🙂
uwielbiam je!
a mam ciasto drożdżowe w lodówce.. :p