Krem marchewkowo-porowy
Krem marchewkowo-porowy to prosta warzywna zupa. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia wegetariańska” („The little big vegetarian book”).
Składniki:
– 1 (150 g) cebula
– 3 łyżki oliwy
– 2 (200 g) pory
– 4 (400 g) marchewki
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1 l wywaru warzywnego
– 2 (250 g) ziemniaki
– sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie przez 5 minut. Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w talarki pory i marchewkę oraz majeranek i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie zalać warzywa wywarem i dodać obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotować przez 20 minut. Zmiksować blenderem i przyprawić do smaku.
Uwielbiam takie zupki 🙂 na tę zimową i mroźną aurę są jak znalazł 🙂
Zgadza się. Chociaż ja to mogę zupy-kremy jeść przez cały rok 😉
Witam,
przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
No ale jestem i nadrabiam.. noo a zupka pierwsza klasa. Lubię takie o tej porze roku!