Sos gorgonzola
Dzisiaj mam dla Was przepis 5-minutowy – genialny sos na bazie sera pleśniowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, jak i imprezowe maczadełko do grissini, kawałków suszonego mięsa czy po prostu świeżego pieczywa. Najbardziej lubię go na ciepło, chociaż wystudzony też jest bardzo dobry, tylko ciut gęstszy. Do poniższego przepisu wykorzystałam produkty z Lidla, ponieważ właśnie trwa tydzień włoski, który obok azjatyckiego jest jedną z moich ulubionych akcji tematycznych. Sos gorgonzola jest 2-składnikowy, więc naprawdę warto pokusić się o ser pleśniowy dobrej jakości 🙂
Składniki:
– 125 g sera gorgonzola
– 125 g mascarpone
Sery umieszczamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się rozpuszczą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec możemy dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu i ziół.
1 Odpowiedź
[…] dosolić na talerzu lub podać z bardziej przyprawionymi sosami. Sprawdza się tu czosnkowy, gorgonzola (niebawem nowa odsłona tego sosu), jak i […]