Makaron z sosem gorgonzola
Uwielbiam makaron z sosem z sera pleśniowego – zazwyczaj pojawia się u nas raz w tygodniu 🙂 To danie przyrządza się dosłownie 10 minut, ponieważ tyle trzeba czekać aby makaron się ugotował, sam sos gotowy jest po 5. Standardowo przygotowuję go na bazie śmietany, jednak tym razem miałam pół opakowania sera mascarpone, który świetnie się sprawdził. W zestawieniu z gorgonzolą jest naprawdę przepysznie. Do tego dania wykorzystałam produkty z tygodnia włoskiego w Lidlu – szpinakowy makaron, ser gorgonzola i obłędne prosciutto. W wersji bezmięsnej proponuję zamienić szynkę na prażone ziarna słonecznika lub dyni. Sos też świetnie się sprawdza jako dodatek do grissini czy nachosów, o czym wspominałam ostatnio tutaj. Jeżeli chociaż trochę lubicie sery pleśniowe, to koniecznie go spróbujcie.
Składniki na 2 porcje:
– 125 g sera gorgonzola
– 125 g mascarpone
– biały pieprz
Dodatkowo:
– prosciutto
– prażone ziarna słonecznika lub dyni
– świeże zioła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sery umieszczamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się rozpuszczą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec możemy dodać odrobinę pieprzu. Makaron odcedzamy i rozkładamy na talerze. Polewamy sosem i dodajemy szynkę, ziarna lub zioła.
mam też ten mkaron, jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Szpinak jest bardzo delikatny w smaku, ale kształt jest fajny – akurat na kęsa 🙂
Mój ulubiony typ obiadu to taki, który można zjeść przed upływem 15 minut od rozpoczęcia przygotowań 😀
Ja też je uwielbiam 😀 Ten ma jeszcze taki plus, że nie trzeba nic kroić, obierać ani myć 😉
Idealnie 😀