Makaron z sosem z sera pleśniowego
Jeżeli jesteście fanami sera pleśniowego, a oprócz tego nie lubicie stać przy garach, to ten makaron z sosem jest daniem dla Was. Banalnie prosty, szybki i pyszny. Gotowy już po 10 minutach! Sos i dodatki można spokojnie przygotować w czasie gotowania się makaronu. U nas znane jako makaron z serem-śmierdzielem lub po prostu skarpeta 😉 Chociaż ser, którego użyłam nie jest bardzo mocny i intensywny w smaku. Prażone ziarna dyni posypane na wierzch przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia, a zioła dodają świeżości.
Składniki:
– 2 porcje makaronu
– 30 g pestek dyni
– 200 g śmietany 12%
– 150 g sera fourme d’ambert (można ewentalnie zastąpić Lazurem)
– sól i pieprz
– świeże zioła (u mnie bazylia i szałwia)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy będzie się gotować na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć, mieszając lub potrząsając patelnią co jakiś czas. Do garnka z grubszym dnem (lub na patelnię) przelać śmietanę i dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki. Podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sos będzie gotowy jak ser się rozpuści. Gdyby był bardzo rzadki można odlać pół kubka, wymieszać z łyżeczką (maksymalnie dwoma) mąki i połączyć z resztą sosu. Przyprawić do smaku, uważając żeby nie przesolić, ponieważ ser sam w sobie jest trochę słony.
Makaron wyłożyć na talerze, polać go sosem, posypać uprażonymi pestkami dyni i posiekanymi ziołami. Świetnie smakuje z lampką czerwonego wina.
Świetny przepis! Dziś zagościł na naszym stole. 🙂
Ekstra 😀 To jeden z moich ulubionych, szczególnie gdy nie mam czasu na pichcenie 🙂 Czasem na początku podsmażam jeszcze kawałki cukinii lub pieczarek. W zależności od tego, co mam w lodówce 🙂 Pozdrawiam!
Właśnie na dziś zaplanowałam taki obiadek dla dwojga, mieszkam we Wloszech, sera typu gorgonzola mamy zawsze kawałek w lodowce, ale nie wiedziałam co począć ze śmietaną typu kremowka (33%tł….), której mi zostało trochę od masy do tortu, zaczynała już kwaśnieć…(we Włoszech nie ma śmietany jak nasza polska, takiej kwaśnej, wszystkie są…bez smaku, ni kwaśne, ni slodkie…nijakie). No i natrafiłam na Twój przepis, dodam prażone pinoli i orzechy macadamia, bo pestek dyni nie mam, myślę, ze z makaronem papardelle będzie super!
Brzmi obłędnie! Smacznego 🙂
Witam serdecznie. Choć nie przepadam za serem pleśniowym to jednak sos jest super. Robię bardzo podobnie. Wspaniałe zdjęcia. Pozdrawiam.
Classyflavors.com
Bardzo się cieszę, że sos smakuje 🙂 To jeden z moich ulubionych i bardzo często wracam do tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszny sos! Przynajmniej pozbylam sie zalegajacych po Swietach serow: dalam jeden plesniowy typu blue oraz kawalek zwyklego zoltego. Dokonalam jeszcze jednej malej modyfikacji, a mianowicie dalam mala paczuszke mrozonych warzyw na patelnie zamiast pestek dyni. (Lubie jak danie ma duzo warzyw, a pestek dyni po porostu nie mialam). Pozdrawiam!
Ja dodaję właśnie to, co mam pod ręką 🙂 Pestki dyni, słonecznika, a czasem zużywam zaległego w lodówce brokuła 🙂 Cieszę się, że smakowało. Też pozdrawiam 🙂
Lubię talie szybkie dania, które w dodatku są tak pięknie podane 🙂 Pozdrawiam Kasiu.
Dziękuję 🙂 To jeden z moich ulubionych obiadów 🙂 Również pozdrawiam 🙂