Dolnośląskie kanapki
Pierwszy raz podaję przepis na kanapki, ale tylko dlatego, że są wyjątkowe. Ich sekret tkwi w składnikach, którymi są lokalne produkty. I tak mam tu pyszne kanapki bazujące na dolnośląskich produktach. Wśród nich znalazła się szynka i kiełbasa niemczańska, ser łomnicki oraz pieczywo z piekarni Kumin na wrocławskim Ołtaszynie. Możecie je również zobaczyć w piątym numerze magazynu KOCIOŁ oraz przeczytać relację z wizyty w Niemczy, jak i recenzję piekarni. Natomiast o serach z Łomnicy pisaliśmy w pierwszym numerze.
Składniki dla Niej:
– 1 bułka
– szynka wieprzowa niemczańska
– pesto bazyliowo-szałwiowe
– rukola
– zielone oliwki
– suszone pomidory
– żółty ser
Składniki na pesto:
– 2 garści listków bazylii
– 1 garść listków szałwii
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka pestek dyni
– sól i pieprz
Wszystkie składniki miksujemy blenderem.
Składniki dla Niego:
– 1 bułka
– kiełbasa niemczańska
– ser łomnicki z czarnuszką i z papryką
– serek szczypiorkowy
– sałata lodowa
– pomidor
– ogórek
– rzodkiewka
– kiełki słonecznika
Składniki na serek szczypiorkowy:
– serek topiony
– szczypiorek
Serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem