Szparagowe love
Pyszne, nadziewane serduszka świetnie się sprawdzą jako przekąska, jak i danie główne. Ziołowo-czosnkowe ciasto zawiera w środku szparagi, lekko słony, wędzony ser i suszone pomidory. Dosyć szybkie w przygotowaniu i baaardzo sycące. Polecam podawać z lekkim sosem koperkowym.
Składniki na ciasto na 8 serduszek (porcja dla 2 osób):
– 240 g mąki
– 100 ml wody
– 60 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
– 100 g zielonych szparagów
– 2 małe redykołki
– 5 plasterków suszonych pomidorów w oliwnej zalewie
– 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami
– sól i pieprz
Składniki na sos koperkowy:
– 100 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)
– 1 łyżeczka koperku (świeżego lub suszonego)
– sól i pieprz
Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i umieścić główkami do góry w wysokim garnku. Zalać wrzątkiem, tak aby szparagi wystawały 2 cm ponad wodę. Posolić i gotować 5-8 minut (w zależności od tego czy szparagi są cienkie czy grube). Odcedzić i każdy pokroić na 4 kawałki. Wrzucić do miseczki, dodać pokrojony ser i posiekane suszone pomidory. Dolać 2 łyżki oliwy i przyprawić do smaku (należy uważać aby nie dodać za dużo soli, redykołka już sama w sobie jest słona).
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą, a następnie bardzo cienko rozwałkować. Foremką do ciastek wyciąć kształty – po 2 na każdą sztukę (można też nożem wyciąć kwadraty lub użyć szklanki do otrzymania kół). Na kawałku ciasta ułożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem, a boki docisnąć końcówką widelca. Przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i przyrumienić z obu stron. Podawać z sosem koperkowym, którego przygotowanie polega na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników. Czosnkomaniakom polecam dodać do sosu 1 ząbek przeciśnięty przez praskę.
Kocham szparagi:) W takim cieście muszą smakować wybitnie 🙂
Też uwielbiam, stąd szparagowe serduszka 🙂 Są pycha 🙂