Sałatka z marchewki i ciecierzycy
Sałatka z marchewki i ciecierzycy to obiad ekspresowy, a przez ostro-kwaśny dressing – lekko orientalny. Bardzo podobne danie, a wręcz sałatkę-matkę, mogliście zobaczyć w 8 numerze magazynu KOCIOŁ, gdzie jednym z głównych bohaterów była właśnie marchewka. Sałatkę zaproponowała Gosia, po jakimś czasie przypomniała mi o niej Olga, a niedawno temat podbiła Laura. W mojej chwilowej fascynacji kuchnią azjatycką ten smak bardzo mi pasuje. Poniżej możecie zobaczyć moją wersję tego prostego przepisu.
Składniki na 2 niewielkie porcje:
– 2 marchewki
– 1/2 puszki ciecierzycy
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 papryczki pepperoni
– 1/2 cm świeżego imbiru
– 1 garść kolendry
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka soku z limonki
Marchewki obieramy i obieraczką do warzyw robimy wstążki. Układamy w miseczkach, a następnie wykładamy odsączoną soczewicę. Całość polewamy dressingiem. Jego przygotowanie polega na drobnym posiekaniu czosnku, papryczki, imbiru i kolendry i wymieszaniu z oliwą sosem sojowym i sokiem z limonki.
Sałatkę podajemy samą lub ze zgrillowanym pieczywem.
Cóż to za blacha 😀