Bananowe placki z porzeczkami
Uwielbiam placki bananowe! Powodów mam kilka, 3 najważniejsze są następujące: są pyszne, są łatwe, do ich przygotowania można zużyć sczerniałych bananów, których nikt nie chce jeść 😉 Dzisiejsze placki mają dodatek maślanki (bo akurat była w lodówce) i czerwonych porzeczek (bo mamy sezon). Powstały, ponieważ miałam w tygodniu chwilę czasu na śniadanie w domu, a robi się je właśnie chwilę 🙂 Są słodko-kwaśne i mi najbardziej smakują oprószone cukrem pudrem i jedzone rękami.
Składniki na 2 porcje (15 sztuk):
– 1 jajko
– 1 banan
– 100 g mąki pszennej
– 100 g maślanki
– 30 g brązowego cukru
– 100 g czerwonych porzeczek
Dodatkowo:
– olej do smażenia (np. kokosowy)
– cukier puder do posypania
Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywno. W drugiej misce umieszczamy żółtko, banana, mąkę, maślankę i cukier. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy ubite białko i łączymy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy porzeczki i ponownie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju, na złoty kolor. Placki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.