Dżem truskawkowo-rabarbarowy
W środku sezonu truskawkowo-rabarbarowego mam dla Was przepis na pyszny, lekko kwaskowaty dżem, który przygotowałam w ramach współpracy ze Sweet Family. Znajdziecie go na stronie producenta wśród pozostałych słodkich przepisów 🙂
Składniki na 2 słoiczki:
– 500 g rabarbaru
– 500 g truskawek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 300 g cukru
Rabarbar kroimy na 1-2 cm kawałki i przekładamy na patelnię. Dodajemy odszypułkowane truskawki przekrojone na pół. Polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zagotowujemy i smażymy na średniej mocy palnika przez 45-60 minut, często mieszając. Uwaga, dżem po wystygnięciu dodatkowo zgęstnieje. Na koniec dżem można zblendować na gładko lub zostawić z kawałkami owoców. Przekładamy do wyparzonym słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.