Chlebowe miseczki
Domowe, chlebowe miseczki świetnie nadają się do serwowania wszelkiego rodzaju zup, jak i leczo czy fasolki po bretońsku. Nie przeciekają. Po zjedzeniu zawartości miseczki można też zjeść 🙂
Składniki na 2 miseczki*:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 170 ml ciepłej wody
– 300 g mąki + do podsypania
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
Dodatkowo do posmarowania miseczek:
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka oliwy
Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z miodem, a następnie z ciepłą wodą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. W dużej misce wymieszać rozczyn z drożdży z resztą składników. Ciasto zagniatać (najwygodniej mikserem i mieszadłami w kształcie spirali) przez 5 minut, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posypać mąką i zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 2 części. Z każdej wydzielić po małym kawałku, z którego należy uformować niewielkie kulki, które posłużą do utworzenia „czapeczek”. Z dużych kawałków uformować kule, na górze których ułożyć małe kulki. Miseczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut aby podrosły. Przed pieczeniem posmarować wodą wymieszaną z oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut aż się zarumienią. Przestudzonym miseczkom odciąć „czapeczki” i ostrożnie wydrążyć. Wypełnić nadzieniem i podawać.
A wydrążony środek świetnie nadaje się do podjadania przed obiadem 😉
*Składniki przewidziane są na 2 miseczki, które początkowo wydają się niewielkie, jednak podrosną po uformowaniu, a następnie w trakcie pieczenia. Danie plus miseczka w zupełności wystarczy aby się najeść.
3 komentarze
[…] Dzisiaj przedstawiam perfekcyjny gulasz na bazie mięsa wołowego, warzyw i wina. Bardzo bogata kompozycja smaków na pewno Was zadowoli. Gulasz jest ultrapraktyczny, bo przygotowuje się go bardzo łatwo, używa się do tego jednego garnka, a nadmiarowe porcje łatwo odgrzewa. Z poniższych proporcji można przygotować obiad dla 4 osób. Proponuję podać go w chlebowych miseczkach. […]
[…] Gęstość potrawy regulować wodą. Dusić przez kilka minut na niewielkim ogniu. Podawać w chlebowych miseczkach lub ze świeżym […]
[…] zupę szczawiową. Ba, pierwszy raz w życiu jadłam taką Z lekką tremą podałam ją w chlebowych miseczkach Mężowi na obiad. Już po kilku pierwszych łyżkach dowiedziałam się, że tak właśnie powinna […]