Lody krówkowo-bezowe
Słodkie lody o smaku mlecznych krówek z delikatnie chrupiącymi kawałeczkami bezy zadowolą niejedno podniebienie. Bardzo proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzeba żadnej maszyny i nie wymagają mieszania w trakcie mrożenia.
Składniki:
– 200 g mleka
– 2 żółtka
– 110 g krówek (7 sztuk)
– 200 g śmietany 30-36%
– 75 g bez
Mleko przelać do garna z grubszym dnem, dodać żółtka i krówki. Zagotować i podgrzewać na średnim ogniu (często mieszając) aż cukierki się rozpuszczą. Ostudzić, przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ubić śmietanę na sztywno i zmiksować ją z lekko zamrożoną masą. Bezy przełożyć do woreczka i potraktować tłuczkiem lub wałkiem. Pokruszone wymieszać z krówkową masą i wstawić z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin.
Pyszne muszą być:)
Ale te bezy przecież po tych kilku godzinach po prostu znikną ,a ty mówisz ,że chrupiące .Jak?
Większe kawałki twardych bez pozostają w lodach.
Oooo, to musi być pyszne, fajne połaczenie smaków
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Jedno z moich ulubionych 🙂
Zapowiadają się słodko i pysznie 🙂
To nasz hit sezonu 🙂
Boże, wyglądają IDEALNIE.
😀 Dziękuję, ja jestem w nich zakochana 🙂