Zupa z pieczonych warzyw
Krem z pieczonych, jesiennych warzyw to jedna z najprostszych i najpyszniejszych zup, jakie można sobie wyobrazić. Cała filozofia polega na tym aby wrzucić je do piekarnika, a następnie zmiksować blenderem na gładko. Sekretem są tu dodatki, które nadają zupie charakteru – twardy, dojrzewający ser, olej z orzechów laskowych i świeża rukola. Do całości można jeszcze dodać pajdę świeżego chleba i będzie wybornie.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg dyni Hokkaido
– 2 marchewki
– 1 czerwona papryka
– 1/2 cukinii
– 2 pomidory
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 gałązki rozmarynu
– oliwa
– sól i pieprz
Do podania:
– olej z orzechów laskowych (używam oleju Oleofarm)
– twardy, dojrzewający ser (jak Parmezan czy Grana Padano)
– rukola
Z warzyw obieramy jedynie cebule i czosnek. Pozostałe myjemy. Wszystkie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i solimy. Dodajemy gałązki rozmarynu i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Miksujemy blenderem na gładko. Wodą regulujemy gęstość zupy. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Podajemy z dużym chlustem oleju orzechowego, startym serem i garścią rukoli.
Przepis bierze udział w konkursie.
Aktualizacja: Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie 🙂
fantastyczny intensywny kolor – narobiłaś mi smaka 🙂
Uwielbiam jesienne zupy między innymi za te ich piękne kolory 🙂