Ziemniaczano-bobowe gnocchi z sosem kurkowym
Włoskie kluseczki przypominające kopytka powstały z ziemniaków i bobu. Podane ze śmietanowym sosem z kurek.
Składniki na kluseczki:
– 125 g bobu
– 375 g ziemniaków
– 1/4 cebuli
– 1 jajko
– 300 g mąki (mniej jeżeli użyjemy starych ziemniaków) + do podsypania
Składniki na sos:
– 1 puszka (około 170g) kurek. Jak najbardziej można użyć świeżych 🙂
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczka oliwy
– 3 łyżki śmietany
– sól i pieprz
– woda
Bób i ziemniaki ugotować na miękko w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Bób ostudzić i obrać ze skórek. Zmiksować na gładką masę: bób, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko oraz mąkę. Porządnie wymieszać. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć je mąką i uformować wałeczki o szerokości 1,5 – 2 cm. Pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm. Gnocchi wrzucić do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez 3 minuty.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać kurki i smażyć przez 20 minut. Co jakiś czas podlewać odrobiną wody. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestudzenia. Dodać śmietanę, sól, pieprz i podlać wodą. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 – 15 minut.