Jogurtowe muffinki z jagodami i truskawkami
Lekkie, jogurtowe muffinki z letnimi owocami.
Składniki:
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/4 szklanki oleju
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 szklanki owoców (miks jagodowo – truskawkowy)
Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. Następnie dodać jogurt i olej. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikstury z obu misek, po czym dodać owoce.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Uzupełnić je ciastem prawie do pełna. Muffinki niewiele wyrastają ze względu na dużą ilość jagód i truskawek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.