Racuchy bananowe
Po plackach bananowych przyszedł czas na racuchy bananowe 🙂 Tak samo lubiane przez moje dzieci, jak placki, więc zaczęłam je robić zamiennie. Racuchy są mało słodkie, więc dobrze się komponują z dżemem, jak i cukrem pudrem czy owocami. Smak banana jest w nich delikatnie wyczuwalny, więc posmakują nawet tym, którzy nie przepadają za tymi owocami. Ogromną zaletą racuchów (tak samo, jak i wspomnianych placków) jest to, że do ich przygotowania można użyć bardzo dojrzałych bananów, których u mnie zazwyczaj nikt nie chce jeść 😉 Nie wyrzucajcie więc czarnych bananów, tylko zaserwujcie sobie pyszne śniadanie lub obiad na słodko 🙂 Po więcej bananowych pomysłów zajrzyjcie tu.
Składniki na 12-15 racuchów:
– 1 banan (około 100-125 g)
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mleka
– 20 g cukru (można zwiększyć ilość)
– 20 g oleju + do smażenia*
– 10 g świeżych drożdży
– 1 jajko
Banana rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, cukier, olej, pokruszone drożdże i jajko, mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem i mieszadłami w kształcie haków. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na 30-45 minut, aż ciasto podrośnie. Na patelni* rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po 1-1,5 łyżki ciasta, tworząc z niego placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub owocami.
* Jeżeli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię, to placki można smażyć również bez dodatku tłuszczu.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy banana pokrojonego na kawałki, lekko rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Dodajemy mąkę, mleko, cukier, olej, pokruszone drożdże i jajko, wyrabiamy 2 min/interwał. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na 30-45 minut, aż podrośnie. Na patelni* rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po 1-1,5 łyżki ciasta, tworząc z niego placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub owocami.
* Jeżeli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię, to placki można smażyć również bez dodatku tłuszczu.
Wersja z cukrem pudrem:
Wersja ze świeżymi, letnimi owocami: