Cytrynowa panna cotta
Tak bardzo tęskni mi się do lata, że zapragnęłam lekkiego, orzeźwiającego deseru. Przygotowałam cytrynową panna cottę z dodatkiem pokruszonych herbatników i świeżej mięty. Jest w wersji wegetariańskiej – z agarem, chociaż poniżej podpowiadam też jak przygotować ją z żelatyną. Uwielbiam panna cottę w wersji szklaneczkowej – odchodzi wtedy problem z jej wyciągnięciem i mam gwarancję, że będzie się pięknie prezentować. Jeżeli lubicie słodko-kwaśne smaki, a w lecie zajadacie się cytrynowymi lodami, to tym deserem będziecie zachwyceni 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 200 g śmietanki 30-36%
– 200 g mleka
– sok z 1 cytryny
– 60 g (4 łyżki) cukru
– 1/2 łyżeczki agar-agar (lub 1 łyżeczka żelatyny)
Dodatkowo:
– 2 herbatniki
– listki mięty
Przygotowanie panna cotty z agarem:
Śmietankę i mleko wlewamy do garnka z grubszym dnem. Dodajemy sok z cytryny, cukier i agar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przestudzony płyn przelewamy do szklaneczek lub kieliszków i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciastkami i listkami mięty.
Przygotowanie panna cotty z żelatyną:
Śmietankę i mleko wlewamy do garnka z grubszym dnem. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aby cukier się rozpuścił i zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i dodajemy do garnka (już nie podgrzewamy). Przestudzony płyn przelewamy do szklaneczek lub kieliszków i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciastkami i listkami mięty.
Dawno nie robiłam takiego deserku – z chęcią bym zjadła!
Chętnie się podzielę 🙂