Tagliatelle z sosem grzybowo-szpinakowym
Tagliatelle z sosem grzybowo-szpinakowym to banalne i przepyszne danie powstałe z mrożonek. Sos świetnie sprawdzi się z każdym rodzajem makaronu.
Składniki na 2 porcje sosu:
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 300 g mrożonych podgrzybków
– 200 g mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 100 g śmietany 12%
– sól i pieprz
– parmezan do posypania
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć przez 5 minut na maśle. Dodać grzyby i dusić przez około 20 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Dodać szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić aż szpinak się rozmrozi, a sos delikatnie zredukuje. Patelnię zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać, delikatnie podgrzać (aby śmietana się nie zważyła) i dusić przez 5 minut. Przyprawić do smaku. Podawać z ulubionym rodzajem makaronu.
ależ to ladnie wygląda…. aż mi tu pachnie przed monitorem 😉
Tagliatelle jest pyszne 🙂 A z takimi dodatkami to niebo w gębie! Zazdroszczę! W weekend zagości na moim stole!