Jabłka w cieście z mąki owsianej
Jabłka w cieście to jeden z moich ulubionych obiadów na słodko, który czasem serwuję sobie też na spore drugie śniadanie. Jest to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. U mnie w domu do wyboru zawsze miałam 2 opcje – jedną przygotowaną z talarków wydrążonego jabłka, które moczone były w cieście i drugą, w której jabłka były tarte na tarce i mieszane z ciastem, po czym smażone. Ja tym razem wybrałam tą drugą opcję.
Składniki na 1 dużą porcję (8 placków):
– 1 jabłko
– 100 g mąki owsianej (w wersji sprzed lat – mąka pszenna)
– 50 g cukru
– 30 g mleka
– 1 jajko
– szczypta cynamonu
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder lub śmietana i cukier do podania
Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z resztą składników. Można też wydrążyć jabłko, pokroić na 0,5-cm plastry i moczyć w cieście przygotowanym z pozostałych składników. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, z dodatkiem śmietany i cukru lub ulubionego dżemu.
też kojarzą mi się z dzieciństwie co prawda moja mam niedawna mąki owsianej 🙂 bo takie w sklepie nie było, ale i tak były boskie…
U mnie też były na pszennej 🙂 Podmieniłam na owsianą, żeby było trochę zdrowiej 🙂
Pyszne placuszki, będę musiała takie zrobić 😀
Dziękuję 🙂 Zrób, nie pożałujesz 😉
O tak! Takie placuszki są cudowne 🙂
Też uwielbiam 😀 Serwuję je sobie na zmianę z bananowymi 🙂