Muffinki z dżemem
Czekoladowe muffinki z dżemem. Proste, szybkie i smaczne. Do nadzienia wybierzcie swoją ulubioną konfiturę.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 70 g oleju
– dżem
– posypka czekoladowa
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka, śmietanę i olej. Połączyć mikstury z obu misek. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 1/3 wysokości, następnie na środek nałożyć łyżeczkę dżemu i przykryć drugą porcją ciasta. Foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości. Posypać czekoladową posypką i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ten przepis jest super! Muffinki wyrośnięte i kruche. Pychota 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂
och, jaka szkoda, że chwilowo jestem na diecie… upiekłabym sobie muffinki
jakie łądne!
podkadam jedną :]