Tagi

Udostępnij

Dzisiaj o tym, jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, który jest podstawą wielu wypieków. To dzięki dobrze przygotowanym drożdżom pizza będzie puszysta, a bułeczki pięknie wyrosną.

Przede wszystkim ważne jest aby:
– drożdże były świeże, czyli sprawdzamy termin przydatności. Drożdże dosyć szybko tracą ważność. Najświeższe, jakie udało mi się kupić miały około 3 tygodni terminu. Stare drożdże są słabe i rozczyn nie urośnie.
– woda lub mleko dodane do rozczynu nie było zbyt ciepłe (czyli miało temperaturę około 40 stopni). Gorące płyny zabiją drożdże i rozczyn nie urośnie.
– rozczyn był przygotowywany w ciepłym pomieszczeniu (wystarczy, że będzie temperatura pokojowa i brak przeciągów). W wychłodzonej kuchni rozczyn nie urośnie.

Składniki na rozczyn:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru (lub miodu)
– 2 łyżki mąki
– 200 ml ciepłej wody (lub mleka)
Z powyższych składników przygotowuję zawsze rozczyn do ciasta na pizzę, które robię z 400 g mąki. Ilość drożdży należy oczywiście dopasować do przepisu i mniej więcej zachować powyższe proporcje składników.

Uprzedzę pytania i od razu powiem, że cukier (czy też miód) nie jest wyczuwalny w pizzy.

W każdym przepisie świeże drożdże można zastąpić takimi w proszku i odwrotnie. Używając drożdży z torebki nie trzeba przygotowywać rozczynu. Najpopularniejszy przelicznik mówi, że drożdży w proszku dajemy o połowę mniej niż świeżych, czyli jeżeli w przepisie jest podane 20 g świeżych drożdży, to możemy je zastąpić 10 g drożdży w proszku. Pomimo dodatkowej pracy jaka jest przy rozczynie, ja jestem zwolenniczką drożdży świeżych. Kilka razy próbowałam się zaprzyjaźnić z drożdżami w proszku, jednak ciasto mi wtedy nie wyrosło tak, jak chciałam. Świeże są jak dla mnie pewniejsze, a ich przygotowanie nie jest wcale trudne. Przedstawię je w 10 krokach, które odpowiadają instrukcji obrazkowej:
1. Pokruszyć drożdże do miski
2. Zasypać drożdże cukrem lub miodem
3. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
4. Dodać mąkę
5. Wymieszać do połączenia się składników
6. Dodać wodę
7. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy
8. Przykryć ściereczką
9. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut…
10. …a najlepiej na 30 minut, wtedy wyrośnie jeszcze piękniej,  a ciasto będzie niewiarygodnie puszyste. :-)

rozczyn z drożdży