Schab pieczony w winie
Schab pieczony w winie to jedno z tych dań, które w dużej części „robią się same”. Mięso należy zamarynować, obsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika. Schab można podawać zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jako mięso obiadowe, jak i po ostudzeniu jako domową wędlinę. Pięknie pachnie w trakcie przygotowywania.
Składniki na około 6 porcji:
– 1–1 ½ kg schabu
– 1 łyżka soli gruboziarnistej
– 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
– ½ łyżeczki owoców jałowca
– ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 3 łodyżki rozmarynu
– 2–3 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Sól, pieprz, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn i czosnek rozcieramy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem. Mieszamy z oliwą i powstałą marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zamarynowany schab obsmażamy ze wszystkich stron na suchej, rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię ostrożnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do naczynia z mięsem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 1½ godziny, co pół godziny polewając schab sosem. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub kaszą, lub na zimno z pieczywem.
A wino CZErwone polslodkie może być?
Tak, mięsa za słodkimi smakami też się lubią 🙂
Witam, super blog :-))
Czy schab w piekarniku mam przykryc?
Witam, dziękuję 🙂 Mięsa nie przykrywamy, wystarczy co jakiś czas polewać je sosem 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i chociaż znam lepsze metody na wykorzystanie czerwonego wina, to niech będzie, szklankę mogę zaryzykować by zabłysnąć przed Rodzinką.
Haha, niech to będzie pretekst, aby otworzyć butelkę 😉