Orzechowiec
Orzechowiec to pyszne, bardzo słodkie ciasto z ogromną ilością orzechów włoskich i masą budyniową. Przepis dzięki uprzejmości Emilii 🙂
Składniki na ciasto:
– 500 g mąki
– 200 g cukru
– 200 g masła (w oryginale margaryna)
– 2 jajka
– 2 łyżki miodu
– 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
Składniki na masę orzechową:
– 250 g łuskanych, posiekanych orzechów włoskich
– 100 g cukru
– 100 g masła (w oryginale margaryna)
– 2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
– 300 g mleka
– 100 g cukru
– 1 żółtko
– 1 łyżka mąki
– 1 i 1/2 łyżki budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
– 100 g masła (w oryginale margaryna)
Ciasto:
Zagnieść ze sobą wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować 1 część i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (około 15 minut).
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki zagotować często mieszając aż do uzyskania gęstości syropu (około 10 minut).
Rozwałkować 2 część ciasta i wyłożyć na nią gorącą masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Masa budyniowa:
2/3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Wymieszać 1/3 szklanki mleka, żółtko, mąkę i budyń i dodać do gotującej się masy. Gotować aż do uzyskania konsystencji budyniu.
1 część upieczonego i ostudzonego ciasta włożyć do blaszki, następnie posmarować masą budyniową. Na wierz wyłożyć ciasto z masą orzechową.
Ciasto najlepiej jest pokroić w całości przed wyciągnięciem z blaszki. Dzięki temu unikniemy ucieczki budyniu 🙂
Nie wiem w jaki sposób 500 gram mąki ma się zmieścić w 2 szklankach chyba ze masz jakieś ogromne szklanki bo w powszechnie używanej 250 ml szklance mieści się 170 gram mąki. Gramy to nie to samo co mililitry… Taki sam błąd jest przy mleku w budyniu… Robię ciasto z takiego samego przepisu i wiem że twoje przeliczenie na szklanki jest nieprawidłowe. Potem ludzie się na tym opierają i wychodzi im kupa a nie ciasto.
500 g mąki to 3 szklanki, najwidoczniej wkradł się błąd. Usunęłam z przepisu przeliczenia na szklanki, najpewniej jest odmierzać wszystkie składniki na wadze.
Jak się do masy budyniowej dołoży masło albo właśnie margarynę i utrze na zimno wyjdzie jeszcze lepszy krem.
O, to muszę zapamiętać 🙂 Dzięki!
Ciasta z orzechami, pychota 🙂
Masa budyniowa i orzechy? To musi być pyszne! 🙂
Ucieczka budyniu 😀
Uwielbiam takie orzechowe ciasta <3
pyszności!
dostanę kawałeczek?
Jasne! Smacznego 🙂
uwielbiam orzechy:)