Jabłkowo-cynamonowe muffinki z orzechową posypką
Pyszne, delikatnie cynamonowe muffinki z kawałkami jabłek i słodką posypką z orzechów włoskich. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
– 200 g mąki
– 50 g białego cukru
– 50 g brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 70 g oleju
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 1 jabłko (250 g)
Orzechowa posypka:
– 50 g orzechów włoskich
– 3 łyżeczki brązowego cukru
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce połączyć ze sobą olej, jajka i śmietanę. Można użyć miksera. Połączyć zawartości obu misek. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, a następnie wymieszać z ciastem. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą z nich napełnić do 3/4 wysokości.
Orzechy posiekać i wymieszać z cukrem. Posypać muffinki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.