Dżem wiśniowy z nutą wanilii
Prosty i szybki w przygotowaniu dżem wiśniowy z delikatnym, waniliowym posmakiem. Produktem ubocznym jest pyszny kompot wiśniowy, więc to tak naprawdę dwa przepisy w jednym. A do ich zrobienia wystarczą tylko trzy składniki.
Składniki na 1 słoik:
– 1 kg wiśni
– 1 szklanka cukru
– 1 laska wanilii
Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyskrobujemy ze środka ziarenka i dodajemy je do garnka. Pusty strączek też wrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Otrzymamy bardzo intensywny w smaku, słodki kompot, który najlepiej jest rozrzedzić wodą (w proporcjach np. 1:2). Wiśnie ponownie umieszczamy w garnku i dusimy przez pół godziny. Wyrzucamy pusty strączek wanilii i całość miksujemy blenderem. Dżem wiśniowy gotowy. Więcej pomysłów na dżemy i przetwory znajdziecie tutaj – warto zrobić zapasy przed zimą.
W zeszłym roku zrobiłam duży zapas dżemu truskawkowego i nie wiem co poszło nie tak,ale każdy słoiczek po otwarciu miał pleśń..A byłam pewna,że wszystko dobrze zrobione.Twój dżem wygląda pysznie..mmm w sam raz do rogala lub świeżej bułeczki.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję, mi najbardziej podchodzi z bułką i twarożkiem 🙂 W tym roku miałam w planach zrobić zapas dżemu, niestety przegapiłam czas, kiedy truskawki były w dobrej cenie. A pleśń podobno nie powstaje w trakcie pasteryzacji w piekarniku, chociaż przyznam, że nie próbowałam jeszcze tej metody. Zajrzyj do Beaty, ona szczegółowo opisuje ten proces 🙂 http://www.beawkuchni.com/2010/06/przetwory-truskawkowe-i-slow-kilka-o-pasteryzacji.html Pozdrawiam 🙂