Muffiny z rabarbarem i orzechami włoskimi
Pyszne muffinki o intensywnym smaku rabarbaru z chrupiącymi kawałkami orzechów. Wilgotne, dzięki czemu dłużej są smaczne i świeże.
Składniki:
– 120 g cukru + 20 g do posypania
– 50 g masła (o temperaturze pokojowej)
– 1 jajko
– 100 g jogurtu naturalnego
– 3 łyżki dżemu rabarbarowego
– 170 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g rabarbaru
– 50 g orzechów włoskich
Zmiksować cukier z masłem, dodać jajko, jogurt naturalny i dżem. Przepis na dżem rabarbarowy znajduje się tutaj. Można go zastąpić innym smakiem. W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, rabarbar pokrojony w drobną kostkę i posiekane orzechy. Połączyć mikstury z obu misek i wyłożyć do papilotek. Posypać cukrem. Muffiny z rabarbarem dużo nie wyrastają, więc papilotki można zapełnić ciastem prawie do pełna. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
obłędne!! Z chęcią zjadłabym wszystkie sama, ale niestety mąż tez chciał skosztować.. 😉
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Jeszcze jeden pomysł na muffiny. Wspaniałe 🙂