Ziołowa bagietka
Pachnąca ziołami bagietka z chrupiącą skórką i mięciutki środkiem.
Dobry pomysł na niedzielne śniadanie 🙂
Składniki:
– 15g świeżych drożdży
– 1 szklanka wody
– 2 łyżeczki cukru
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki masła
– 4 łyżki ulubionych ziół (świeże lub suszone: bazylia, oregano, majeranek, natka pietruszki)
– 2 łyżeczki soli
– 5 szklanek mąki
Pokruszyć drożdże do miseczki, dodać połowę wody i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
W garnku zagotować mleko, dodać drugą łyżeczkę cukru i masło. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
W misce połączyć obie mikstury, dodać resztę wody, zioła, sól, 1 szklankę mąki. Zmiksować mikserem używając mieszadeł w kształcie spirali. Cały czas miksując dodać po szklance pozostałą mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto będzie lejące i kleiste. Takie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (minimum 1 godzina). Ciasto można zagnieść wieczorem (wstawić do lodówki) i rano wypiec świeże bagietki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Obtoczyć w mące i uformować 3 bagietki. Jeżeli ciasto będzie rozlewać się na boku zakręcić bagietki wokół własnej osi. Uformowane bagietki ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Bagietki delikatnie posmarować wodą i naciąć pod skosem. Nacięcie może być bardzo głębokie, ponieważ elastyczne ciasto niemalże wróci na swoje miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut.
6 komentarzy
[…] Przepis na bagietkę znajduje się tutaj. […]
[…] mają lekko zmięknąć. Chyba. Jemy z pieczywem, przepis na bagietkę ziołową znajduje się tutaj. Na zdjęciach […]
[…] Przepis na bagietkę znajduje się tutaj. […]
[…] mają lekko zmięknąć. Chyba. Jemy z pieczywem, przepis na bagietkę ziołową znajduje się tutaj. Na zdjęciach bułka […]
[…] Przepis na bagietkę znajduje się tutaj. […]
[…] Przepis na bagietkę znajduje się tutaj. […]